Eláruljuk, mi röpíti azonnal a HR-esek asztalán tornyosuló jelöltlisták tetejére az önéletrajzodat

2021. március 29. nig, Skillbandit

A bombabiztos karriertippeket megosztó cikkek, előadások, podcastok, és levlisták szinte már mindent feltártak, és elmagyaráztak a munkaképes lakosság álláspályázatra készülő, karrierálmokat szövő részének. A 7-10 másodperctől kezdve, amennyi figyelmet a HR-esek egy-egy önéletrajzra manapság szánnak, az önmérséklettel hamvasított, vizuálisan ismeretlenek előtt is vállalható profilkép fontosságáig. A bármire képesség, akármire alkalmasság attitűd képviseletétől a mindent is tudás sugárzásáig.

Ezért mi most inkább valami olyasmit bontunk ki, amit veled együtt szinte mindenki eleve ismer, ért, és használ nap mint nap. Az Instán, Tik-tokon, randiszájtokon. A régiségportálon, a hificsoportban, vagy a robogós adok-veszek fórumban. Amit hívhatunk hashtagnek, címkének, keresőkifejezésnek, metának, a lényege mindenhol ugyanaz marad; használatukkal felhívjuk magunkra olyanok figyelmét, akiket valami hasonló érdekel, és talán nem maradunk le mások dolgairól, amik hozzánk illenek. Nevezzük őket ezúttal kulcsszavaknak.

99083fae-79a1-4ffd-9ca0-da8e57cd9c69.jpeg

Algoritmizált, az elemzést és döntést egyre inkább gépekre bízó világunkban egy szakmai portfóliónak, kronológikus karrierlistának, vagy

egy önéletrajznak nem az a dolga, hogy jobb színben tüntessen fel minket (arra kiváló filterek vannak az Instán), hanem, hogy jó helyen tűnjünk fel vele.

Önéletrajzod tekintélyes eredménylistaként, vagy csillogó dicsőségfalként nehezen passzolna ma bármilyen állásajánlathoz, magától pedig képtelen lenne eljutni a HR-es íróasztal közelébe. Az eredménypolírozó jelzőkkel (sikeresen, hibátlanul, határidőre) önéletrajzodban az első pillanatban találkozó robot nehezen értélmezi az ilyesmit, ahogy a pozitív érzeteket (kitartóan, minden nehézség ellenére, stb.) sem tudja hova tenni. Hiszen robot.

41445755-df35-4351-903e-37224f376356.png

Számolni, keresni, összehasonlítani viszont piszok jól tud, hiszen - tán már említettük - robot. Aki (sic) egy dologra figyel igazán, a kulcsszavakra.  És mivel ő lesz, aki vagy leteszi az önéletrajzodat a toborzók asztalára vagy annak láttán (valójában első szkennelésre) már a forgóajtón visszaforgat utcára néző irányba, ezért egy dologra biztosan érdemes nagyon odafigyelned:

a tudásodat, tapasztalataidat pontosan felcímkéző, és a hozzád illő pozíciókban szükségesekhez átkozottul jól passzoló kulcsszavakra.

 

Minden, amit valaha tanultál, elsajátítottál, amiben rutint szereztél:

kulcsszó a jelöltlista tetejére

Az összes munkakör, feladat, tevékenység korábbi munkahelyeiden:

kulcsszó a jelöltlista tetejére

A szektorok, amiket megismertél, az iparágak, amikben kipróbáltad magad, a szakterületek, ahol rutint szereztél:

kulcsszavak a jelöltlista tetejére

Mind számít, bármelyik lehet fontos, és egyik sem lesz felesleges, ha a hozzád illő állásokról van szó.

A tudásod, tapasztalataid, a teljes karriered felcímkézése az első lépés, aminek többféleképpen állhatsz neki:

 - Nekiülsz (LOL), és akurátus listát írsz, tartson bármeddig, mire minden belekerül, addig nem mozdulsz a gép elől, míg be nem fejezed.

 - Végigpörgeted az álláshirdetéseket a Skillbanditen, és az összes olyan, a kiírt pozíciókban szükséges tudásnál, ami neked is megvan, ráböksz a + jelre, amivel azt mondod: Ja, ehhez én is értek!, egyúttal automatikusan hozzápluszolod a profilodhoz, bővítve a tudáskészletedet.

 - Figyeled a legkeresettebb tudáskulcsszavakat ágazati bontásban összegyűjtő posztsorozatunkat itt, a Skillbandit blogon, hátha találsz olyat, amiben jó vagy, és felveszed a profilodba, ha már olyan kurrens.

5fa5be38-56a8-437e-9fac-b5de90401b77.jpeg
Válaszd bármelyiket, az utóbbi kettő kényelmesebb lesz, mellette pedig a második fontos lépést sem hagyhatod ki ahhoz, hogy kiderüljön,

te magad, a munkahelyi személyes képességeid, motivációid mennyire passzolnak egy-egy munkahelyhez.

Erre lesz baromi jó a soft skill-tesztünk alapján kifejezetten neked készülő, rólad szóló soft skill-térképed, amihez amennyire könnyed, már-már kikapcsolódásnak illő, rád jellemző munkahelyi tulajdonságokat firtató tesztsorunk kitöltésével teszed meg az első lépést, annyira komoly, részletes karriertérképet kapsz, ami akár egy nagyobb, (új pozícióba be)lépést jelenthet.

Tudtad?

A Skillbandit bármelyik állásajánlatánál egy gombnyomással kiválaszthatod, és a saját profilodhoz adhatod a pozícióhoz szükséges bármelyik tudást vagy tapasztalatot. Ez nem csak abban segít, hogy összegyűjts mindent, amihez értesz, és amivel korábban foglalkoztál, de ezek alapján azonnal látod is, mik az igazán hozzád illő állások a Skillbanditen!

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.skillbandit.com/api/trackback/id/tr8816468036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása