Erre számíthatsz a poszt-covid19 világban, ha munkáról van szó

2021. május 3. nig, Skillbandit

A koronajárvány egyik legkomolyabb mellékhatása, magától a vírustól függetlenül, szinte mindenkit érintett: alaposan felbolygatta a munka világát és mindannyiunkét, ha munkáról van szó. A pandémia virágzó szektorokat küldött padlóra, felgyorsított pár korábban indult munkaerőpiaci folyamatot, és a munkavégzés olyan új formáit eredményezte, amik közül jó néhány nem csak átmeneti, hanem a jövőben általánossá is válhat. Mire számíthatsz a poszt-covid19 világban, mely szakterületek és tudások értékelődnek fel, hogyan változik meg a munkavégézés, ezeknek nézünk utána kétrészes cikkünkben.

Felértékelődő szektorok, keresett tudások

A közeljövő nem feltétlenül újkeletű szakterületeken, korábban nem létező tudásokra támaszt igényt, hanem jelentőségük növekedésével néhány konkrét terület robbanásszerű fejlődése igényel majd a vártnál több szakembert. Előrejelzések szerint ezeken a területeken rövid távon jelentősen megnő a munkaerőigény: 

Pharma szektor

bio.jpgAz elmúlt év eseményeire visszatekintve nem meglepő, hogy a bioinformatikában és a kutatásban hatalmas fellendülés várható. A generikus gyógyszerek, a digitalizáció útjára lépő orvostechnikai eszközök fejlesztése a befektetések középpontjába kerülhet, ugrásszerű fejlődésükhöz pedig mind több bioinformatikusra, mérnökre, kutatóra, technikusra, a digitalizációban részt vevő fejlesztőre, logisztikusra, pénzügyi szakemberre lesz szükség.

Adatelemzés, big data

data.jpgA világjárvány egy éve alatt az adatforgalom, a keletkező adatmennyiség minden korábbi rekordot megdöntött. A streaming-szolgáltatásoktól kezdve az okoseszközökön át a kommunikációs platformokig mi magunk, digitáliseszköz-használók annyi adatot generálunk, hogy azok feldolgozásához, és elemzésükhöz egyre fejlettebb analitikai eszközökre, értékeléséhez pedig újabb és újabb módszerekre lesz szükség. Emiatt az analitikusan gondolkodó üzleti informatikusok, termék-, és projektmenedzserek, adatelemzők iránt várhatóan még nagyobb lesz a kereslet.

Digitális marketing

mark.jpgA marketing digitális aspektusa jó ideje áll a márkák és szolgáltatások kommunikációjának, értékesítési stratégiájának középpontjában. A közösségimédia-használat átalakulásával, és új platformok sikeres megjelenésével az egyes közösségi felületek használóinak viselkedésére szabott tartalmak döntő fontosságúak lehetnek egy-egy márka sikerében. Emiatt a tartalomelőállításhoz, SEO-hoz, és analitikához egyaránt értő digitális szakemberekre lesz szükség a UX/UI, web- és appfejlesztő, kreatív, és termékmenedzsment területeken.

AIoT, robotika, gépi tanulás

iot.jpgAz informatika továbbra is a legtöbb szakembert igénylő terület marad, ám a növekvő automatizálás számos területen igényli az innovációt. A dolgok internetén lassan túllépő, organikus működésre képes intelligens dolgok internete várhatóan az egész techvilág képét újrarajzolja, és a közeljövő fő fejlődési iránya marad. Az ezen a területen dolgozó, gépi tanulással, robotikával foglalkozó mérnökök, adatelemzők, okoseszköz-, és okosplatform-fejlesztők hosszú távon is bízhatnak nélkülözhetetlenségükben.

Következő cikkünkben arra keressük a választ, milyen hatással lehetnek a megváltozott munkaerőpiaci viszonyok a hagyományos iparágakra, és munkahelyekre, hogyan rendeződhetnek át a hagyományosan legtöbbeket foglalkoztató szektorok, ha munkáról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.skillbandit.com/api/trackback/id/tr9816520596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása